Χειρουργική Οισοφάγου

Τι είναι ο καρκίνος του οισοφάγου

Ο οισοφάγος είναι ο σωλήνας που εκτείνεται από το στόμα μέχρι το στομάχι. Η βλάβη που προκαλείται στα κύτταρα του οισοφάγου δημιουργεί το σχηματισμό κακοήθη όγκου και ορίζεται ως καρκίνος του οισοφάγου. Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει και αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου στον οισοφάγο.
Που οφείλεται ο καρκίνος του οισοφάγου

 

Ο καρκίνος του οισοφάγου οφείλεται σε διαφορετικούς λόγους. Αρχικά, σε προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον οισοφάγο όπως σε εγκαύματα και εκκολπώματα. Επίσης, σε παθήσεις του οισοφάγου όπως το σύνδρομο Plummer Vinson, την αχαλασία και τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι και το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η κατανάλωση αλκοόλ αλλά και η λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων που αποδυναμώνουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα.
Συμπτώματα του καρκίνου του οισοφάγου

Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται όταν κάποιος πάσχει από καρκίνο του οισοφάγου είναι:

    Δυσκολία στην κατάποση
    Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
    Οπισθοντερικός καύσος
    Πίεση στον οισοφάγο και αίσθημα πληρότητας

Διάγνωση για τον καρκίνο του οισοφάγου

Για τη διάγνωση του καρκίνου του οισοφάγου είναι απαραίτητο να υποβληθεί ο ασθενής σε μια ειδική εξέταση που ονομάζεται οισογογραφία καθώς και σε γαστροοισοφαγοσκόπηση. Συνήθως γίνεται και αξονική τομογραφία και υπερηχογράφημα διοισοφαγίου. Για τη βεβαίωση της διάγνωσης ο γιατρός προχωράει σε βιοψία.
Αντιμετώπιση του καρκίνου του οισοφάγου

Όπως ήδη αναφέρθηκε ο καρκίνος του οισοφάγου όταν διαγιγνώσκεται συνήθως έχει ήδη κάνει μεταστάσεις και για αυτό το λόγο αντιμετωπίζεται με ένα συνδυασμό θεραπειών. Ο ασθενής υποβάλλεται σε οισοφαγεκτομή και ακολουθεί χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Στόχος των θεραπειών αυτών είναι να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και να προσφέρουν ανακούφιση στον ασθενή από τα συμπτώματα που παρουσιάζει.
Πρόληψη κατά του καρκίνου του οισοφάγου

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την περιοχή του οισοφάγου καθώς και από συγγενείς παθήσεις θα πρέπει να επισκέπτονται τακτικά τον γιατρό τους και να ελέγχονται για τυχόν προβλήματα. Εξίσου σημαντικό είναι ως μέτρο προφύλαξης της νόσου να υιοθετείται ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής με σωστή διατροφή που καταπολεμά την παχυσαρκία, με ένταξη σωματικής δραστηριότητας καθώς και με μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ και αποφυγή του καπνίσματος.