Αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή

Περίπου μια στις οκτώ γυναίκες (12%), στο Δυτικό κόσμο, θα εκδηλώσει καρκίνο μαστού κατά την διάρκεια της ζωής της!

Ο καρκίνος μαστού, ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στη γυναίκα (μετά τον καρκίνο πνεύμονα) η συχνότητα του οποίου συνεχίζει να αυξάνει μεταξύ των γυναικών όλων των ηλικιών, παγκοσμίως, αποτελεί διπλό κίνδυνο για την γυναίκα. Απειλεί πρώτα, την ζωή της και δευτερευόντως την θηλυκότητα της, καθώς το όργανο αυτό θεωρείται, σαν, το σύμβολο μητρότητας και σεξουαλικότητας.

Η κυριότερη θεραπευτική αντιμετώπιση, σε αυτήν την περίπτωση, είναι η χειρουργική, και το αποτέλεσμα, θα είναι η μερική ή ολική απώλεια του μαστού.
Επιπλέον, αποφεύγεται έτσι, μία παραπάνω επέμβαση (εισαγωγή στην κλινική, αναισθησία, νοσηλεία, αποθεραπεία).

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΤΑΤΗΡΩΝ ΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΣΙΛΙΚΟΝΟΥΧΩΝ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ.

Εφαρμόζεται σε 2 – 3 στάδια. Στο πρώτο στάδιο, μπαίνει ένας διατατήρας ιστών (σαν πλαστικό μπαλόνι), στην περιοχή που θα δημιουργηθεί ο μελλοντικός μαστός κάτω από το πλάνο της ριζικής μαστεκτομής, κάτω από τους θωρακικούς μύες, και μέσα από την τομή της μαστεκτομής.

Στη συνέχεια, το μπαλόνι-διατατήρας αυξάνει σταδιακά σε όγκο, με σταδιακή έγχυση φυσιολογικού ορρού μέσω ειδικής βαλβίδας, ώστε να δημιουργήσει μια περίσσεια δέρματος (στην ουσία και υποδορίου και μυός). Σε ένα δεύτερο στάδιο (επέμβαση), αφαιρείται ο διατατήρας (μπαλόνι) και στη θέση του τοποθετούμε ένα μόνιμο ένθεμα, όπως αυτά που βάζουμε στις αυξητικές μαστου. Συγχρόνως (στην ίδια επέμβαση δηλαδή) μπορούμε να αποκαταστήσουμε και την συμμετρία με τον ετερόπλευρο μαστό, κάνοντας μειωτική επέμβαση ή μαστοπηξία σε αυτόν (τον ετερόπλευρο μαστό). Τέλος, σε ένα τρίτο στάδιο, μπορούμε, με τοπική συνήθως αναισθησία, να αποκαταστήσουμε την νέα θηλή – άλλω, σε θέση συμμετρική με τον ετερόπλευρο μαστό.

Η χρήση των διατατήρων ιστών και των ενθεμάτων, αποτελεί καταξιωμένη και δημοφιλή μέθοδο αποκατάστασης μαστού, τα τελευταία 30 χρόνια.