Ομφαλοκήλη

Η ομφαλοκήλη αποτελεί συνήθη τύπο κήλης στα νεογνά και βρέφη, αλλά και αργότερα στους ενήλικες κυρίως γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας μετά από τοκετό. Όπως επίσης και η εμφάνιση σε άνδρες μετά από άρση βάρους, επίμονο βήχα ή φτάρνισμα ή και βαριά χειρωνακτική εργασία.

ΟμφαλοκήληΑυτό το μικρό έπαρμα, σιγά σιγά μεγαλώνει και με την πάροδο του χρόνου αλλάζει μέγεθος και προκαλεί συμπτώματα (πόνος, διαταραχές στην πέψη, εντερικές διαταραχές κ.λπ.).

Η ομφαλοκήλη είναι εύκολο να διαγνωστεί απο τον χειρουργό με την κλινική εξέταση και το ιστορικό του ασθενούς, διότι ειναι συνήθως εμφανής, προβάλλει στον ομφαλό και αλλοιώνει το σχήμα του.

Εκείνο όμως που εχει μεγάλη σημασία είναι η καταμέτρηση του εύρους του ανοίγματος του μυΙκου τοιχώματος για την σωστή χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το μέγεθος του ανοίγματος έχει μεγάλη σημασία διότι καθορίζει το είδος της επέμβασης, δηλαδή αν θα είναι μία απλή "πλαστική" συρραφή κατα Mayo (σε μικρά ανοίγματα) ή τοποθέτηση πλέγματος σε μεγάλα ανοίγματα.

Η καταμέτρηση του ανοίγματος γίνεται με υπερηχογραφημα μαλακών μορίων της περιοχής (κοιλιακού τοιχώματος) , με ειδική κεφαλή.

Το υπερηχογράφημα μπορεί επίσης να αναδείξει το όργανο που προβάλλει απο τον ομφαλικό δακτύλιο, και την αιμάτωση του.

Η ομφαλοκήλη αποτελεί ατελή σύγκλειση του ομφαλικού δακτυλίου στα νεογνά και βρέφη, ενώ στους ενήλικες αποτελεί επίκτητη διάνοιξη αυτού, με αποτέλεσμα να προβάλλει ενδοκοιλιακό περιεχόμενο δια μέσω του ομφαλικού δακτυλίου προς τα έξω.

Τα όργανα που μπορεί να προβάλλουν είναι: επίπλουν, λεπτό έντερο, παχύ έντερο.

Οι δε επιπλοκές της πάθησης είναι:

    σταδιακή αύξηση του μεγέθους της κήλης,
    μη ανάταξη του περιεχομένου και περίσφιγξη.