Αποκατάσταση κοιλιοκήλης σε συνδυασμό με κοιλιοπλαστική

Η κοιλιοκήλη βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα και δημιουργείται όταν υπάρχει χάσμα ανάμεσα στους μύες του κοιλιακού τοιχώματος στην μέση γραμμή. Όταν έχει μεγάλες διαστάσεις διπλώνει το δέρμα και φαίνεται σαν ένα μαξιλαράκι, το οποίο κρέμεται.

Πολλές φορές η θεραπεία της κοιλιοκήλης  συνδυάζεται με κοιλιοπλαστική (ιδίως στις γυναίκες, αλλά και σε άνδρες), αφού πολλές φορές παρατηρείται και υπερβολική συσσώρευση λίπους στο κάτω μέρος της κοιλιάς με ταυτόχρονη χαλάρωση του δέρματος. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα σημαντικής μείωσης του μεγέθους μιας προεξέχουσας κοιλιάς και αισθητής βελτίωσης του σχήματος του σώματος.

Προσοχή όμως! Αυτή η επέμβαση δεν ενδείκνυται για μείωση βάρους, αλλά για πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα αφού η συσσώρευση λίπους με την ταυτόχρονη δερματοχαλάρωση, (τη σημαντική δηλαδή λιποδυστροφία της κοιλίας) δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με άλλο τρόπο, όπως για παράδειγμα με διατροφή και άσκηση. Η κοιλιοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες επεμβάσεις, όπως λιποαναρρόφηση ή μειωτική ή αυξητική μαστών. Πολλές φορές σε αυτή την επέμβαση συμμετέχει και πλαστικός χειρουργός.

Η κοιλιοπλαστική η οποία είναι σημαντική και τεχνικά δύσκολη επέμβαση και πραγματοποιείται σε συνεργασια με εμπειρο πλαστικό χειρουργό, προκειμένου να καταστρωθεί το σωστό χειρουργικό πλάνο και να διασφαλιστεί η σωστή αιμάτωση των ιστών. Οι επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν είναι η επιμόλυνση του τραύματος, οι διαταραχές στην αιμάτωση του κρημνού, η διάσπαση του τραύματος, οι ασυμμετρίες στην κοιλιακή  περιοχή, η συρρίκνωση της κυκλικής ουλής του ομφαλού κ.ά. Λόγω της κακής ποιότητας δέρματος που υπάρχει στην περιοχή, παρά τις νέες τεχνικές πλαστικής χειρουργικής, είναι εύκολο να δημιουργηθούν ουλές. Με τη βοήθεια των σύγχρονων φαρμάκων και των ιατρικών λέιζερ, οι ουλές στη συνέχεια μπορεί να μετριαστούν ή και να σβήσουν εντελώς. Πιο ήπιες και καινούργιες μέθοδοι οι οποίες βρίσκουν εφαρμογή σε αρκετές περιπτώσεις είναι η ενδοσκοπική μέθοδος που μειώνει ακόμα περισσότερο τις τομές αλλά και η κοιλιοπλαστική με περιομφαλική τομή.
Ο χρόνος ανάρρωσης εξαρτάται από την έκταση του προβλήματος που θα διορθωθεί σε συνδυασμό με την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί. Στις περιπτώσεις που θα τοποθετηθούν παροχετεύσεις, αφαιρούνται μετά από τρεις ημέρες συνήθως και ο ασθενής απελευθερώνεται πλήρως, ενώ μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες όπως πριν, ακόμα κι αν έχουν γίνει συνδυαστικά χειρουργεία στην περιοχή. Οι μώλωπες στην περίπτωση της συνδυαστικής λιποαναρρόφησης και της λιπογλυπτικής μπορεί να διατηρηθούν για μερικές εβδομάδες μέχρις ότου τελικά υποχωρήσουν. Η τομή, που είναι καλά κρυμμένη μέσα στην “περιοχή του μπικίνι”, με την πάροδο του χρόνου και τις εφαρμογές θεραπευτικού laser και φαρμακευτικών σκευασμάτων, τείνει να σβήσει μετά από έξι μήνες έως ένα χρόνο, ανάλογα με το δέρμα του ασθενούς. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η ανάρρωση απαιτεί σαφώς περισσότερο χρόνο ενώ οι ουλές μπορεί να διατηρηθούν εμφανείς για πάντα ή μπορεί να αφαιρεθούν με νέα μικροεπέμβαση η οποία πραγματοποιείται τουλάχιστο ένα έτος μετά από την επέμβαση της κοιλιοπλαστικής. Είναι πολύ σημαντικό να φορεθεί κορσές ή ζώνη για το χρονικό διάστημα που απαιτείται ανά περίπτωση. Στην περιοχή της επέμβασης, δημιουργείται μια υπαισθησία για κάποιο μικρό διάστημα, η οποία σταδιακά αποκαθίσταται