Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων

Η σύγχρονη χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα έχει ως στόχο:

               -να αντιμετωπίσει την παθολογία στον αδένα,

               -να διαφυλάξει τα ζωτικά ανατομικά στοιχεία της περιοχής (λαρυγγικά νεύρα, παραθυρεοειδείς αδένες),

               -να προσφέρει στους ασθενείς γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες τους με συνήθη νοσηλεία ένα βράδυ,

- χωρίς την ανάγκη για χορήγηση ορμονών υποκατάστασης (θυροξίνη-Τ4) ή ασβεστίου,  όπου είναι δυνατό.

Η καλά σχεδιασμένη τομή στο δέρμα του τραχήλου, η προσεκτική μικροραφή και η χρήση σκευασμάτων βελτιστοποίησης της ουλής, χαρίζουν άριστο αισθητικό αποτέλεσμα μετά παρέλευση λίγων μηνών, χρόνος κατά τον οποίο η ουλή αναδιαμορφώνεται και σταθεροποιείται.

Ποιά είναι όμως τα αίτια που μας οδηγούν στο να αφαιρέσουμε όλο ή μέρος του θυρεοειδή αδένα.

-Οι όζοι στο θυρεοειδή είναι μια συνήθη αιτία για την οποία ο ασθενής παραπέμπεται για χειρουργείο. Κάποιοι όζοι στον θυρεοειδή μπορούν να παρακολουθηθούν ασφαλώς με τακτικές αιματολογικές εξετάσεις, υπερηχογραφήματα και αγωγή από του στόματος και άλλοι έχουν χαρακτηριστικά που συνηγορούν για την αφαίρεση του θυρεοειδούς.

Η αναγνώριση των περιπτώσεων που χρήζουν χειρουργείου είναι αντικείμενο του χειρουργού ενδοκρινών αδένων και βασίζεται κυρίως σε απεικονιστικά χαρακτηριστικά των όζων ή του θυρεοειδούς (αξονική τομογραφία, υψηλής ευκρίνειας υπερηχογράφημα κ.α) και στο αποτέλεσμα της λήψης υλικού για βιοψία, με παρακέντηση.


Η βιοψία με παρακέντηση του θυρεοειδούς γίνεται με τοπική αναισθησία, είναι ανώδυνη και σύντομη διαδικασία και δίνει σε μεγάλο ποσοστό >90% απάντηση για την φύση του όζου.

-Άλλα αίτια αφαίρεσης του θυρεοειδή είναι συνήθως η πολυοζώδης βρογχοκήλη (η παρουσία δηλαδή πολλαπλών όζων), καταστάσεις που η λειτουργία του θυρεοειδή έχει αυτονομηθεί και διαταράσσει την έκκριση των ορμονών και σπανιότερα οι θυρεοειδίτιδες.

Μια συχνή μορφή θυρεοειδίτιδας στις γυναίκες είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto που χρήζει παρακολούθησης για την περίπτωση που θα χρειασθεί χορήγηση θυροξίνης (Τ4) ή τις σπανιότερες περιπτώσεις που θα απαιτηθεί αφαίρεση του θυρεοειδή.

Όταν τεθεί η ένδειξη για επέμβαση αντιμετωπίζουμε με τον κατάλληλο τύπο εκτομής (ολική ή μερική) τη βλάβη στον θυρεοειδή. Ακολουθούμε τις αρχές σωστής εγχειρητικής τακτικής και είμαστε απόλυτα εξοικειωμένοι στη χρήση τεχνολογικών βοηθημάτων που συντομεύουν την επέμβαση και την καθιστούν πιο ασφαλή. Τέτοια είναι ψαλίδια υπερήχων τελευταίας τεχνολογίας, μηχανήματα αναγνώρισης και παρακολούθησης καθ όλη τη διάρκεια της επέμβασης των νεύρων της φωνής και κατάλληλοι μεγεθυντικοί φακοί. 

Η τεχνική μας είναι αποτελεσματική στο να διαφυλάξει τα νεύρα της φωνής, τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα και να μην αφήσει υπόλειμμα θυρεοειδή. Η τελευταία είναι μια σημαντική παράμετρος όταν πρόκειται να ακολουθήσουν μετεγχειρητικές θεραπείες με ιώδιο.