Αποστήματα

Τι είναι η νόσος
Είναι αποστήματα της περιπρωκτικής και περιορθικής περιοχής.

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν
Η άποψη ότι η αποστηματοποίηση και η σήψη αρχίζουν από τους πρωκτικούς αδένες (οι οποίοι εδράζονται στο βάθος των πρωκτικών κρυπτών μεταξύ των πρωκτικών στύλων του Μorgani) αποτελεί την πιο αποδεκτή και διαδεδομένη παθογενετική θεωρία. Άλλα σπάνια αίτια αποστηματοποίησης των πρωκτικών αδένων αποτελούν οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, το τραύμα, ο καρκίνος του ορθού και του πρωκτού και οι μυκητιασικές ή ειδικές φλεγμονές της περιοχής.

Καθώς οι πρωκτικοί αδένες βρίσκονται σε επαφή με τον έσω σφιγκτήρα, είναι εύκολη η διασπορά της λοίμωξης μέσω των χαλαρών ιστών και η επέκτασή της στον διαμεσο-σφιγκτηριακό χώρο.

Επιδημιολογικά στοιχεία
Η μέση ετήσια επίπτωση 6-8 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού και με σχεδόν διπλάσια επίπτωση στους άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες.

Πώς εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα
Τα περιπρωκτικά αποστήματα αποτελούν το 40-45% των περιπτώσεων των αποστημάτων της περιοχής. Κλινικά εκδηλώνονται με πυρετό και περιπρωκτικό άλγος, ερυθρότητα και οίδημα. Με την κλινική εξέταση διαπιστώνονται ερυθρότητα και ευαισθησία κατά την ψηλάφηση σε κάποιο σημείο πέριξ του πρωκτικού δακτυλίου, ενώ μπορεί να συνυπάρχει βαθμός κυτταρίτιδας. Η δακτυλική εξέταση του ορθού χαρακτηριστικά δεν δίδει ευρήματα άνωθεν της οδοντωτής γραμμής.

Στις περιπτώσεις ορθοισχιακών αποστημάτων, επειδή υπάρχει μεγάλος χώρος αποτελούμενος από χαλαρό λιπώδη ιστό και περιτονίες είναι εύκολη η προσβολή μεγάλης περιοχής, γεγονός που κλινικά εκδηλώνεται με διάχυτη ερυθρότητα, οίδημα και κυτταρίτιδα στην περιοχή του γλουτού.
Αν και τα τοπικά σημεία συνήθως απουσιάζουν στα διαμεσοσφιγκτηριακά αποστήματα, μπορεί να παρατηρηθεί υψηλή θερμοκρασία, αίσθημα βάρους στο περίνεο, αίσθημα πληρότητας στο ορθό, περιπρωκτικό άλγος, επώδυνη αφόδευση και πυώδης έκκριση από τον πρωκτό. Η ορθοσκόπηση αποκαλύπτει μια περιοχή με έντονο οίδημα και ευαισθησία.

Τα αποστήματα άνωθεν του ανελκτήρα δεν δίδουν τοπικά συμπτώματα και ο ασθενής παραπονείται για συνεχές βύθιο περιορθικό άλγος, υψηλό πυρετό με ρίγος και εικόνα σήψης. Συμπτώματα λοίμωξης του κατώτερου ουροποιητικού είναι αποτέλεσμα της εξωτερικής πίεσης της ουροδόχου κύστης. Η δακτυλική εξέταση πιθανόν να εντοπίσει την ακριβή θέση του αποστήματος, αν και συνήθως αποκαλύπτει μια διάχυτη ευαισθησία και οίδημα στο ανώτερο ορθό.

Τα υποβλεννογόνια αποστήματα στερούνται τοπικών συμπτωμάτων εκτός και εαν συνυπάρχουν με περιπρωκτικά ή ορθοϊσχιακά αποστήματα. Η δακτυλική εξέταση συνήθως αποκαλύπτει μια λεία και επώδυνη ενδοαυλική διόγκωση σε κάποιο πλάγιο τοίχωμα του ανώτερου πρωκτού και του ορθού. Εαν το απόστημα έχει ήδη ραγεί στον εντερικό αυλό, τότε η ορθοσκόπηση θα εντοπίσει την ακριβή θέση εκροής του πύου.

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις
Με εξαίρεση τα περιπρωκτικά και ορθοισχιακά αποστήματα, στα οποία η διάγνωση είναι εύκολη λόγω των τοπικών συμπτωμάτων, για τα υπόλοιπα αποστήματα απαιτείται περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος για την ακριβή εντόπισή τους.

Η αξονική τομογραφία κάτω κοιλίας - γλουτών - περινέου με ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στη διερεύνηση της σήψης αγνώστου αιτιολογίας και συμβάλλει στη διαφορική διάγνωση των κυστικών μορφωμάτων της περιοχής.

Το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα έχει μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια, η οποία όμως μειώνεται για·αποστήματα εντοπιζόμενα επί τα εκτός των σφιγκτήρων.

Ποιες είναι οι επιπλοκές
Μπορεί να σχηματιστούν συρρίγγια

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης
Η θεραπεία είναι χειρουργική