Αιμορροΐδες

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι μια πολύ διαδεδομένη πάθηση:συναντάται και στα δύο φύλα, ακόμη και στην παιδική ηλικία, είναι όμως συχνότερη στους άνδρες. Περισσότεροι από τους μισούς άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών πάσχουν από αιμορροΐδες, ενώ περίπου το 80%του πληθυσμού υποφέρει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του από τις επώδυνες συνέπειες μιας πάθησης των αιμορροΐδων (φαγούρα, τσούξιμο, πόνο, βλέννες, αιμορραγία, κ.λπ.).

Ετυμολογικά ο όρος αιμορροΐδες προέρχεται από την περιγραφή του σημαντικότερου συμπτώματος της νόσου που είναι η ροή του αίματος.

Οι αιμορροΐδες έχουν μορφή σάκων και η ύπαρξή τους συμβάλλει στην προστασία του πρωκτικού σωλήνα και στον έλεγχο των κενώσεων. Οι αιμορροΐδες περιέχουν αγγεία του ανώτερου και κατώτερου αιμορροϊδικού πλέγματος και διακρίνονται σε εξωτερικές (κάτω από την οδοντωτή γραμμή)και εσωτερικές (πάνω από την οδοντωτή γραμμή).


Γιατί δημιουργούνται οι αιμορροΐδες;

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι συνέπεια της ανεπάρκειας (μη σωστής λειτουργίας) των αιμορροϊδικών αγγείων, η οποία επιτρέπει την πρόπτωση του βλεννογόνου και τη δημιουργία αιμορροϊδικών όζων που προβάλλουν στον πρωκτικό σωλήνα. Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα αίτια αιμορροϊδοπάθειας, συνηθέστερα όμως η πάθηση αποδίδεται στη δυσκοιλιότητα, την κληρονομικότητα και τον τρόπο ζωής (διατροφή, καθιστική ζωή, κ.α.).Η αιμορροϊδοπάθεια ενδέχεται να αφορά το εσωτερικό, το εξωτερικό ή και τα δύο αιμορροϊδικά πλέγματα.

Διάγνωση

Σε αρκετές περιπτώσεις (ιδίως στο πρώιμο στάδιο) η αιμορροϊδοπάθεια ενδέχεται να είναι ασυμπτωματική. Στην περίπτωση ύπαρξης συμπτωμάτων της νόσου(απώλεια αίματος, έκκριση βλέννας, πόνος, κ.α.) ο ασθενής πρέπει να οδηγείται σε άμεση εξέταση από ειδικό ιατρό ώστε να αποκλείεται το ενδεχόμενο σοβαρότερων παθήσεων (π.χ. νεοπλασιών) με παρόμοια συμπτωματολογία. Επιπλέον, στην περίπτωση της αιμορροϊδοπάθειας, η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιπλοκών (νέκρωσης, λοίμωξης, αναιμίας, περίσφιξης, κ.α.).

Μορφολογία και κατηγορίες αιμορροΐδων

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εξωτερικές και εσωτερικές. Ανάλογα με τη μορφολογία και το ιστορικό τους ταξινομούνται σε:

Πρώτου βαθμού: όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι προβάλλουν ελαφρά προξενώντας μικρή αιμορραγία.

Δευτέρου βαθμού: όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν και προσπίπτουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα κατά την κένωση, αλλά ανατάσσονται αυτόματα κατόπιν αυτής.

Τρίτου βαθμού: όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν, προσπίπτουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα κατά την κένωση και δεν ανατάσσονται από μόνοι τους αλλά μόνο με χειρισμό.

Τετάρτου βαθμού: όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν και προσπίπτουν μονίμως εκτός του πρωκτικού σωλήνα προξενώντας πόνο, έντονο ερεθισμό και αιμορραγία.


Η σύγχρονη αντιμετώπιση.

Η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας αρχικού σταδίου (1ου βαθμού) πραγματοποιείται συνήθως µε συντηρητικά μέσα (ειδική διατροφή μεσογειακού τύπου πλούσια σε φυτικές ίνες, φαρμακευτική αγωγή, κ.α.) ή με περίσφιξη που προσωρινά βελτιώνουν την κατάσταση του ασθενούς χωρίς όμως να προσφέρουν οριστική λύση στο πρόβλημα των αιμορροΐδοπάθειας καθώς τα επώδυνα συμπτώματα φαγούρας, τσουξίματος και πόνου συνήθως επανέρχονται.

Η θεραπεία της προχωρημένης αιμορροϊδοπάθειας είναι ιδιαίτερα απαιτητική λόγω της ευαισθησίας και των ανατομικών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής. Κατά καιρούς και ανάλογα µε την περίπτωση έχουν εφαρμοστεί διάφορες χειρουργικές θεραπείες (σφιγκτηροτοµή, αιµορροϊδεκτοµή, διαστολή, κ.α.) όμως η χρήση τους συνοδεύεται από τραύμα, πόνο, ψηλά ποσοστά αποτυχίας και συναφών μετεγχειρητικών επιπλοκών καθώς και παρατεταμένη, επώδυνη μετεγχειρητική περίοδο.

Νεότερες τεχνικές όπως η αιμορροϊδοπηξία με χρήση συρραπτικού, η υποβλεννογόνια αιμορροϊδοπλαστική ανύψωση και η απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών αν και συνεισέφεραν σε λιγότερο επώδυνες θεραπείες δεν κατάφεραν να επιλύσουν τα προβλήματα υποτροπών, πόνου, την προστασία του πρωκτοδέρματος και την αποκατάσταση της φυσικής ανατομίας του πρωκτού.